Gıda sanayisi 160 milyar dolarlık hacme ulaştı

TÜGİS Başkanı Sidar: Türkiye Gıda Sanayi 2024 Yılına Değerlendirmelerini Paylaştı

Türkiye Gıda Sanayii İşverenleri Sendikası (TÜGİS) Başkanı Sidar, yapılan açıklamada, Türkiye gıda sanayinin 2024 yılına yönelik değerlendirmelerini paylaştı. Sidar, üretimde etik ilkelerin önemine vurgu yaparak, gıdanın adil paylaşımı ve gıda israfının önlenmesi konusunda yapılan öncü çalışmalara değindi. Türkiye gıda sanayinin çeşitli zorluklara rağmen başarılı bir yıl geçirdiğini belirtti.

Sidar, gıda sektörünün ekonomik zorluklar ve olumsuz iklim koşullarının etkisi altında olduğunu dile getirerek, “Küresel ısınma ve tarımsal verimlilikteki dalgalanmalar, gıda fiyatları üzerinde artan baskılara neden oldu. Tedarik zinciri toparlanmasının devam ettiği 2024 yılında, yüksek faiz oranları ve jeopolitik gerilimlerin yatırım maliyetlerini artırdığını gözlemledik.” şeklinde konuştu.

Sidar, Türkiye’nin geniş ürün yelpazesi ve stratejik konumu sayesinde küresel zorluklara rağmen ihracat potansiyelini koruduğunu vurgulayarak, gıda sektörünün rekabet gücüne katkı sağlayan yerel ve global markalaşma çalışmalarını önemsediğini belirtti.

Başkan Sidar, “2024 yılında yaklaşık 25 milyar dolarlık bir ihracatla kapatan Türkiye gıda sektörü, ülke ekonomisinin öncü oyuncularından biridir.” dedi.

“Gıda Sektöründe Çözüm Arayışı Devam Ediyor”

Sidar, gıda sektörünün teknolojik yeniliklere ayak uydurabilmesi, üretim kapasitesini genişletebilmesi ve uluslararası rekabet gücünü artırabilmesi için yatırım teşviklerine ihtiyaç olduğunu belirtti. Ayrıca, uygun koşullu finansman desteğinin gerekliliğine dikkat çekti. Gelecek süreçte merkezi yönetimin teşvik edici desteğinin önemine vurgu yaptı.

Sidar, TÜGİS olarak yürütülen adil gıda paylaşımı ve israfın önlenmesine yönelik projelerden bahsederek, “Gıda zincirinde sürdürülebilirliğin sağlanması, gelecek nesiller için önemlidir. Bu kapsamda düzenlenen etkinliklerle sektör temsilcilerini bir araya getirerek çözüm arayışlarına devam ettik.” şeklinde konuştu.

Sidar, küresel iklim değişikliğinin verimliliği etkilemeye devam ettiğini vurgulayarak, “Türkiye, yüksek faiz oranları ve jeopolitik gerilimlere rağmen 2024 yılında gıda sanayi hacmini yaklaşık 160 milyar dolara ulaştı.” ifadelerini kullandı.

Gıda konusundaki bilimsel gerçekleri tüketiciyle paylaşarak, asılsız bilgilerle mücadele edeceklerini belirten Sidar, TÜGİS Bilim Kurulu aracılığıyla 2024 yılındaki çalışmalarını sürdüreceklerini açıkladı. Bilinçli tercihler yapılmasını ve yanıltıcı bilgilere itibar edilmemesini sağlamak için tüketicilere bilgi verilmesinin önemine değindi.

“Sektörde Aktif Rol Alıyoruz”

TÜGİS Yönetim Kurulu Başkanı Sidar, işçi, işveren ve kamu arasında yapıcı diyaloglar ve çözüm odaklı görüşmelerle sektör sorunlarının çözümüne aktif olarak katkıda bulunduklarını belirtti. Toplu iş sözleşmelerinde yer alarak, sanayi ve ticaret odaları ile bakanlıklara sektörün güncel durumunu aktardıklarını ifade etti.

Sidar, sürdürebilir üretim, etik prensipler ve tüketici sağlığının önemini vurgulayarak, taklit ürünlerin ve tağşişin ciddi sorunlar oluşturduğunu belirtti. Kamu ve özel sektörün caydırıcı mevzuat politikalarına devam etmesi gerektiğini vurguladı.

Related Posts

Yurt dışına gidecekler dikkat! BTK’dan eSIM engeli

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), eSIM sağlayıcılarına engelleme getirdi. BTK aldığı kararla şu sağlayıcılarına erişimi engelledi. 10 Temmuz 2025 tarihli BTK kararı doğrultusunda yürürlüğe giren engel kararı yurt dışına uygun fiyata …

Rekabet Kurulu’ndan Google’a 355,1 milyon TL ceza

Rekabet Kurulu Google’a ceza kesti. Kurul, Google’a yükümlülüklere aykırılıktan 355,1 milyon TL ceza verdi.

TOBB, “Nefes Kredisi başvurularının kapandığına” ilişkin iddialara yanıt verdi

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Nefes Kredisi’ne başvuruların kapandığına ilişkin iddiaların doğru olmadığını belirterek, başvuruların toplam kredi limiti bitene kadar devam edeceğini bildirdi.

Bakan Şimşek, Londra’da: Türk lirasındaki oynaklık ciddi biçimde azaldı, Türkiye’nin büyüme potansiyeli yüksek

Şimşek, yatırımcı görüşmelerinde Türkiye’nin dezenflasyon sürecine ve büyüme potansiyeline dikkat çekti

Yunanistan’da terazi şaştı

Yunanistan’da yıllık enflasyon, Haziran 2025 itibarıyla yüzde 2.8’e yükselerek Eylül 2024’ten bu yana en yüksek seviyeye çıktı. Bir önceki ay bu oran yüzde 2.5’ti. Hellenic Statistical Authority verilerine göre, konut fiyatlarındaki artış yüzde 7.2 …

Emeklilikten sonra sigortasız çalışmanın riskleri neler? Maaş kestirerek çalışmak kimler için avantajlı?

Türkiye’de emekli olduktan sonra çalışmaya devam etmek oldukça yaygın. Ancak uzmanlar uyarıyor: Sigortasız çalışan emekliler ciddi yasal ve ekonomik risklerle karşı karşıya. İş kazası, tazminat, SGK desteği gibi temel haklar sadece sigortalı …