Milattan önce icad edilmiş! Bronz filtre Karabük’te ortaya çıktı

Eskipazar ilçesi Budaklar köyünde milattan önce 1’inci yüzyılda kurulduğu ve milattan sonra 8’inci yüzyıla kadar yerleşim amacıyla kullanıldığı tahmin edilen Hadrianapolis Antik Kenti’nde arkeolojik kazı çalışmaları sürüyor. Karabük Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ersin Çelikbaş başkanlığında yürütülen çalışmalarda; son olarak milattan sonra 5’inci yüzyıla ait ‘bronz filtre’ gün yüzüne çıkarıldı.

Doç. Dr. Çelikbaş, gazetecilere, antik kentte kazı çalışmalarını Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ‘Geleceğe Miras Projesi’ kapsamında devam ettirdiklerini söyledi. Kazı çalışmalarında arkeolojik açıdan önemli bulgu ve buluntulara rastladıklarını belirten Çelikbaş, “Bu buluntulardan biri de bronz bir obje. Bu bronz objenin antik dönemde filtre olarak kullanıldığını tespit ettik. Antik dönemde insanların içeceklerini filtreleyen, daha konforlu bir şekilde içmelerini sağlayan obje. Kronik bir forma sahip 9,2 santimetre uzunluğuna sahip bir üzerinde taşıma halkası var. Aslında antik dönemde insanların bronz objeyi bir sefer kullanmadığını, kullandıktan sonra temizlenerek muhafaza altına alındığını ve defalarca kullanıldığını göstermekte. Konik bronz objenin üzerinde delikler var. Bu delikler filtre görevini görüyor” diye konuştu.

Bronz filtrenin milattan sonra 5’inci yüzyıla ait olduğunu ifade eden Çelikbaş, “Hadrianapolis’te beşinci yüzyılda yoğun bir şekilde tarımsal faaliyetlerin gerçekleştiğini bilmekteyiz. Bu tarımsal faaliyetler ışığında Hadrianopolis’te nar, elma, armut ve üzüm gibi meyveler ile arpa ve buğday gibi hububatın yetiştirildiğini biliyoruz. Hububatın Hadrianopolis toplumu tarafından tüketildiği net bir şekilde ortaya konmuştu” ifadelerini kullandı.

Çelikbaş, Hadrianopolis’te elde edilen tarımsal ürünlerden çeşitli üretimlerin de yapıldığını öğrendiklerini dile getirerek, “Hadrianopolis’te elde edilen çeşitli meyvelerden meyve suları ve çeşitli içeceklerin yapıldığını biliyoruz. İnsanların bu içecekleri içerken saz ve kamış gibi bitkisel malzemelerden elde ettikleri pipetlerin ucuna bu filtreyi takıp içeceklerinde hem filtre hem de konforlu içim sağladığını görmekteyiz. Pipetler günümüzde plastikten üretiliyor. Antik dönemde pipetlerin bitkisel malzemeden ve filtreli bronzdan elde edilmesi, o dönem insanların içeceklerini hem daha konforlu hem de daha sağlıklı tükettiklerini bizlere işaret etmektedir” diye konuştu.

Related Posts

Cengiz Holding, Kazdağları’nı 240 günde çöle çevirdi

Çanakkale Bayramiç’e bağlı Hacıbekirler köyünde maden sahası hızla genişletildi Ağaç katliamı yürek sızlattı, köylüler maden yasasının geçmemesi için savaşıyor.

Fahrettin Altun’dan Mahir Başarır’a tepki

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır’ın kamu kurumlarına ilişkin açıklamasına yanıt verdi.

Özgür Demirtaş’ı çileden çıkartan yorum: “Ulan nankör!”

Prof. Dr. Özgür Demirtaş, X hesabına gelen bir yoruma çok sinirlendi. Yıllar önce yurtdışından dönem ekonomist Demirtaş, yıllardır yaptığı katkıların kıymetinin bilinmediğini vurguladı.

Ajan avı mahkemede bitti: Çin vatandaşları hakim karşısında

ABD’de Çin adına casusluk yaptıkları iddia edilen iki kişi, donanma üsleri hakkında bilgi toplamak ve içeriden ajan devşirmekle suçlandı. Zanlıların 2022’de gizli ödemelerle ABD ulusal güvenlik bilgilerini Çin istihbaratına aktardığı belirtildi. Çin ise suçlamaları reddetti.

İsrail’in saldırılarında bugün 69 Filistinli hayatını kaybetti

İsrail ordusunun Gazze Şeridi’ne sabah saatlerinden bu yana düzenlediği saldırılarda 69 Filistinli yaşamını yitirdi. 

Bartu Soral kimdir? Zafer Partisi Genel Başkan Yardımcısı Bartu Soral neden istifa etti?

Zafer Partisi Genel Başkan Yardımcısı Bartu Soral’ın neden istifa ettiği araştırılıyor. Peki, Bartu Soral kimdir? Zafer Partisi Genel Başkan Yardımcısı Bartu Soral neden istifa etti?