Şubat 12, 2025

Balya Haber – Son Dakika ve Güncel Gelişmeler

Gündemin nabzını tutun: Ekonomi, spor, teknoloji, magazin ve daha fazlasıyla Balya Haber her an yanınızda!

Mülkiye müfettişlerinin, Kartalkaya ön raporuna T24 ulaştı: Yetki Bolu İl Özel İdaresi’nde; 5 kez denetim yaptılar, yangın güvenlik önlemlerine bakmadılar

Mülkiye müfettişlerinin, Kartalkaya ön raporuna T24 ulaştı: Yetki Bolu İl Özel İdaresi’nde; 5 kez denetim yaptılar, yangın güvenlik önlemlerine bakmadılar

Mülkiye müfettişlerinin, 78 kişinin yaşamını yitirdiği yangın faciasının yaşandığı Grand Kartal Oteli ile ilgili ön raporunda, tesisi denetleme yetkisinin Bolu İl Özel İdaresi’nde bulunduğu belirtildi. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ve Bolu Belediyesi’nin yetkileri ile ilgili tartışmaya girilmeyen raporda, tesise daha önce farklı tarihlerde üç kez ruhsat veren kurumun Bolu İl Özel İdaresi olduğu, itfaiye raporu ile Kültür ve Turizm Bakanlığı raporlarının da ruhsat dosyasının parçası niteliğini taşıdığı vurgulandı. Ruhsat tarihinden itibaren Bolu İl Özel İdaresi’nin 2011-2024 tarihleri arasında tesiste beş kez denetim yaptığının anlatıldığı raporda, buna rağmen yangın güvenlik önlemlerinin denetlenmediği, itfaiyenin yeniden inceleme yaparak rapor hazırlaması ve bu raporun denetim dosyasına konulması konusunda adım atılmadığı belirtildi. Raporda, denetime ilişkin eksikliklerin zamanında tespit edilmesi için gerekli kararları almadıkları ve asgari özeni göstermedikleri gerekçesiyle, Genel Sekreter Sırrı Kösterili ile Genel Sekreter Yardımcısı Bünyamin Bal‘ın hukuki sorumlulukları olduğu tespit edildi. Müfettişler, Kösterili ve Bal hakkında soruşturma izni verilmesi gerektiğini belirtti.

Bolu’daki Kartalkaya Kayak Merkezi’nde bulunan Grand Kartal Otel’de yaşanan ve en az 36’sı çocuk 78 kişi hayatını kaybettiği yangın faciasıyla ilgili soruşturma devam ederken, İçişleri Bakanlığı tarafından görevlendirilen mülkiye müfettişleri de 30 Ocak’ta ön inceleme raporunu tamamladı. Ön inceleme raporuna T24 ulaştı.

Raporda, yangın felaketinin gerçekleştiği Grand Kartal Otel’inin İl Belediyesi sınırları dışında İl Özel İdaresinin yetki alanında olduğu belirtildi. Bununla birlikte, raporda İl Özel İdaresi’nin yetki ve imtiyazlarına yönelik olarak, “5302 sayılı İl Özel idaresi Kanunu’nun 7’nci maddesinde İl Özel İdaresinin yetki ve imtiyazları sayılmıştır. Bu yetkilerden birisi de maddenin (g) bendinde düzenlendiği üzere belediye sınırları dışındaki gayri sıhhî müesseseler ile umuma açık istirahat ve eğlence yerlerine işyeri açma ve çalışma ruhsatı vermek ve bu işyerlerini denetlemektir” denildi.

Raporda, İl Özel İdaresince; Grand Kartal Otel için 26 Kasım 2007, 3 Mart 2028 ve 29 Aralık 2015’te olmak üzere 3 adet işyeri açma ve çalışma ruhsatı düzenlendiği yer aldı. Raporda, ruhsatların adres ve şirket ismi değişikliklerinden dolayı değiştirildiği ve her seferinde bir önceki ruhsatın iptal edildiği vurgulandı.

Otel, İl Özel İdaresi’nce 5 kez denetlenmiş

Raporda, bu denetimleri iyi niyetli denetim olarak kabul etmekle birlikte, İl Özel idaresince 5302 gayri Sayılı sıhhi İl Özel İdaresi Kanununun “7…g) maddesinde yer alan; ” Belediye sınırları dışındaki hükmü ile müesseseler ile umuma açık istirahat ve eğlence yerlerine ruhsat ve denetlemek. (…) hükmü ile İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına ilişkin Yönetmeliğin Ek 3’üncü maddesinde belirtilen ilk denetimden sonra yetkili idarelerce yapılacak denetim kapsamında kabul etmenin mümkün olmadığı vurgulandı.

“Ruhsatın geçerliliğine ilişkin denetim asıl içeriği oluşturmalıydı”

Raporda, denetimlerin kısmi olarak doğru bir uygulama olsa da; denetim, işyeri açma ve çalışma ruhsatı düzenlenmesi sonrasında, ruhsat düzenlenmesine esas yapılan işlemler ile ruhsat düzenlenirken aranan bilgi ve belgelerin güncel geçerlilikleri üzerinden olması ve bu şekilde yapılması, verilen ruhsatın geçerliliğine ilişkin denetimin asıl içeriğini oluşturması gerektiği aktarıldı.

Raporda, konuyla ilgili olarak şu ifadeler yer aldı:

“Nihayetinde İl Özel İdaresi’nin, Kanunla verilen yetki doğrultusunda yaptığı esas işlem işyeri açma ve çalışma ruhsatı düzenlemesi işleminin kendisi olup; “Denetim” ise idarece ruhsatın düzenlenmesi ile doğan ve takdir hakkı bulunmadan bağlı bir yetki gibi yapılması zorunlu bir idari işlem olarak, ruhsatın varlığına etki edecek içerikte olması gereklidir.”

“Yangın güvenlik önlemlerinin güncelliğine ilişkin yeni belge istemesinin önünde engel yok”

Raporda, İl Özel İdaresi’nin denetimin içeriğinin yangın güvenlik önlemleri gibi doğrudan denetleme yetkisi ve uzmanlık gerektiren konular da, ruhsat sahibinden daha önce de istendiği gibi yangın güvenlik önlemlerinin güncelliğini koruyup korumadığının anlaşılabilmesi için yeni bir belge isteyebileceği aktarıldı. Raporda ayrıca, İl Özel İdaresi’nin resen harekete geçerek bu belgeyi düzenleme yetkisi olan kurum ile yazışma yapmasına engel bir durumun olmadığı belirtildi.

Raporda, şu ifadeler yer aldı:

“Denetim şekli, neredeyse Bolu İl Özel idaresinin kuruluşundan bu yana, alışılagelmiş bir uygulama olarak yapılmakta, bunun nedenlerinden birisini ise teknik personel ağırlıklı olarak oluşturulan birim personeline yönelik işyeri açma ve çalışma ruhsatları kapsamında yapılacak denetimlere esas hizmet içi eğitim programı planlanmamış olmasıdır.”

Genel sekreter ve yardımcısı “hukuken sorumlu” bulundu

Raporda, otelde belli dönemlerde denetim yapıldığı, ancak yapılan denetimlerin içeriğinin doğru ve etkin bir şekilde planlanmadığı ifade edildi.

Bu nedenlerden dolayı, gözetim, sevk ve idare yetkisini etkin bir şekilde kullanmayarak, denetime ilişkin eksikliklerin zamanında tespit edilmesi için gerekli kararları almadığından Genel Sekreter Sırrı Kösterili’nin hukuken sorumluluğu olduğu belirtildi.

Ayrıca, görev, yetki ve çalışma yönergesinde uzunca bir süreden beri kendisine bağlı birim olarak çalışan ruhsat ve denetim müdürlüğünün yaptığı iş ve işlemlerinden olan işyeri açma ve çalışma ruhsatı denetimlerinden kendi yaptığı evrak sevk işlemleri ile haberi olmasına rağmen, içerikleri konusunda asgari özeni göstermediği, 6 ay aralıklarla yaptığı müdürlük denetimlerinde sadece istatistiki verilere bağlı kalarak, iş ve işlemlerin esasına girmeden denetime ilişkin eksikliklerin zamanında tespit edilmesi için gerekli kararları almadığından Genel Sekreter Yardımcısı Bünyamin Bal’ın da hukuken sorumlu olduğu ifade edildi.

Raporda, Kösterili ile Bal hakkında soruşturma izni verilmesi gerektiği belirtildi.

Personellerin uzmanlık alanlarıyla ilgili denetim yaptığı vurgulandı

Ruhsat biriminde görevlendirilerek denetimlere katılan personelin ise kendi uzmanlık alanlarıyla ilgili konular kapsamında denetim yaptığı ve denetime esas mevzuat anlamında özel bir hizmet içi eğitime tabi tutulmadıklarından dolayı hukuki sorumluluklarının bulunmadığı vurgulandı.

Genel Sekreter: İdareye yangın denetimi konusunda verilmiş bir görev yok

Genel Sekreter Sırrı Kösterili verdiği ifadesinde, imar ve yangın güvenliği konularında denetim yapılmadığını belirterek, idarelerine bu hususta verilmiş bir görevin bulunmadığını iddia etti. Kösterili ifadesinde şunları söyledi:

“Ben Genel Sekreter olarak 5302 sayılı Özel İdare Kanununun 35.Maddesinde geçen İl Özel İdaresinin başı olan Vali adına kurum içerisindeki birim müdürlükleri arasındaki iş ve işleyiş, sevk ve idare, İl Genel Meclis Kararları, İl Encümen Kararlarının uygulamasının takibi işlerini sayın Valilerin verdikleri yetki çerçevesinde yürütmekteyim. Bu esaslar çerçevesinde İl Özel İdaresinin birim müdürlüklerinin yazılı olan iş ve işlemlerinin Kanun, Yönetmelik ve diğer Genel Sekreter sair mevzuatlara göre yürütülmesinin takibi ve denetlenmesi için Yardımcılarına yılda 2 kez olmak üzere sorumlu oldukları birimlerin bu iş ve işlemlerini takip ve kontrol ettirmekteyim. İnceleme konusu olan Grand Kartal Otel özelinde de İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı veren birim müdürlüğümüz İl genelinde uzmanlık alanlarına göre denetimlerini yapmaktadır. Bu denetimleri İşyeri Açma ve çalışma ruhsatlarına ilişkin yönetmelik hükümlerine göre yapmaktadır, bu denetimde de Yangın Güvenliğine yönelik denetim yapması bulunmamakla birlikte bir kuruluşu ve istese bile itfaiye teşkilatı kuracağı norm kadrosu bulunmamakta olup, diğer İl Özel İdarelerinde de zaten itfaiye teşkilatı bulunmamasından bu durum anlaşılmaktadır. Kartalkaya bölgesi turizm gelişim alanıdır. Zaten Grand Kartal Otel’de binada Kültür ve Turizm Bakanlığınca denetlendiğine ilişkin tabela da bulunmaktadır. İl Özel İdaremiz tarafından İşyeri açma ve çalışma ruhsatı vermiş olduğumuz işyerlerine ruhsat müdürlüğü tarafından denetimlerin yapıldığını biliyorum. Ancak içeriğinden haberdar olmam mümkün değildir. Daha ziyade şikayet üzerine şikayet konuları üzerinden denetimler yapıldığını biliyorum. Denetimler için taşıt görev emri ve görevlendirme olurları yetki verdiğim Genel Sekreter Yardımcıları ve İlgili birim müdürleri tarafından imzalanmaktadır. Ben sadece İl Dışı görev olurlarını imzalamaktayım.

Mevzuatta İl Özel İdaresi’nin Turizm İşletme Belgesine sahip işletmeleri denetleyeceğine dair bir düzenleme bulunmamaktadır. Ruhsat ve Denetim Müdürlük tarafından çeşitli yıllarda yapılan denetimler personelin kendilerince oluşturulmuş formlar üzerinden birimdeki personelin uzmanlıkları doğrultusunda daha çok sağlık, hijyen ve gıda güvenliği konularında yapılmıştır. İmar ve yangın güvenliği konularında bir denetim yapılmamakta olup, idaremize bu hususlarda verilmiş bir görev de bulunmamaktadır.”

Genel Sekreter Yardımcısı: Personelin yangın denetimi konusunda görevi yok, idarede itfaiye teşkilatı yok

Genel Sekreter Yardımcısı Bünyamin Bal da, verdiği ifadesinde personelin yangın konusunda bir eğitim almadıklarını belirterek, personelin de yangın denetimi ile ilgili herhangi bir görevi bulunmadığını ileri sürdü. Bal, İl Özel İdaresi’nin yangın ile ilgili denetleme yetkisi olmadığını öne sürerek, şunları söyledi:

“Ruhsat ve Denetim Müdürlüğünde bulunan denetim personelleri tarafından turistik ve diğer tesisler ilgili yönetmelik çerçevesinde denetlenmektedir. Ancak personelin yangın denetimi ile ilgili herhangi bir görevi bulunmamaktadır. Zaten bu personel yangın konusunda herhangi bir eğitim almamışlardır, Yönetmelik çerçevesinde yangın güvenliği yönünden denetim yapacaklarına dair bir mevzuat bulunmamaktadır. İl Özel İdaresinde yangın ile ilgili ne bir personel, ne bir ekipman, ne de yüklenmiş bir görev vardır. İl Özel İdarelerinde İtfaiye ile ilgili bir müdürlük veya teşkilat bulunmamaktadır. Yangın ile ilgili görevler tamamen Belediye İtfaiye teşkilatlarına yüklenmiştir. Yani yangın yönünden yeterlilik veya uygunluk belgesi Belediye İtfaiyeleri tarafından düzenlenmektedir, hatta her itfaiyecinin de bu belgeyi düzenleme yeterliliği bulunmamaktadır. Biz İl Özel İdaresi olarak Belediyelerden aldığımız 15 İtfaiye Uygunluk Raporu ve diğer belgelere istinaden İşyeri Açma ve çalışma ruhsatı düzenlemekteyiz. Genel Sekreter Yardımcısı olarak Ruhsat Denetime bağlı komisyon tarafından yapılan denetimlere ilişkin düzenlenen denetim formlarını görmemekteyim. Ancak denetimde uygunsuz bir durum tespit edilirse işyerinin kapanmasına yönelik bir işlem tesis edilecekse İşyerinin Kapanmasına ilişkin yazısında benim parafım olmaktadır. Görev yaptığım süre içerisinde Grand Kartal Otel ile ilgili olarak Ruhsat Denetim Müdürlüğü personelleri tarafından yapılan denetimlere ait herhangi bir kapatma ve kapatma işlemi gerektirecek olumsuz bir durum meydana gelmemiştir. Kısacası İl Özel İdaremizin Yangın ile ilgili denetleme yetkisi yoktur. Yönetmeliklerde ve mevzuatta buna yönelik bir düzenleme de bulunmamaktadır.”

Her aileden bir çocuk öldü: Türkiye’yi yasa boğan yangından ilk bulgular ne, ihmaller ne boyutta? | İçerideki yangın merdiveni baca gibi dumanı yaymış!

Bakan Tunç’tan Özel’in paylaştığı “Grand Kartal Otel yangını bilirkişi ön raporu”na itiraz: Korsan bir metin!

Grand Kartal Otel’in sahibi Halit Ergül ifadesinde, tüm suçu personel ve danışmanlarda buldu, topu Bakanlığa attı: Bakanlık son denetimi 15 Aralık’ta yaptı


T24 ÖZEL

Dağda yangın katliamının ortaya çıkardığı skandal: Türkiye’nin en önemli kış turizmi merkezlerinden Kartalkaya’da itfaiye aracı yok!

 Denetimsizlik faciasında sorumluluğun kimde olduğu belirsiz kaldı: Bakanlık ve belediye topu birbirine attı

Grand Kartal Otel, yangın eğitimini tamamlayamamış: Otelin sahibi, sertifikayı veren kurumda yönetim kurulu üyesi!

Yangın denetimi için başvuru yapan Grand Kartal Otel’in tahliye çıkışları, yangın alarmı ve duman kontrol sistemi yetersiz çıkmış!

Belediye AKP’li başkan yönetimindeyken, Grand Kartal Otel’e başvuru yaptığı gün uygun itfaiye raporu verilmiş

“Hiçbir bağlantımız yok” açıklaması yapmışlardı; Ticaret Sicili’ne göre Kartal Otel ile Grand Kartal Otel aynı ailenin yönetiminde!


Her yer küle dönmüş: Bolu’daki Grand Kartal Oteli yangınından fotoğraflar, facianın boyutunu gözler önüne serdi!

Kartalkaya’daki 5 otelden 4’ünün yangın merdiveni dışarıda, Grand Kartal’ınki içeride!

Göz göre göre gelen facia; Grand Kartal Otel personeli anlattı: Düzgün yangın merdiveni yok, katlarda yangın tüpleri yok, yangın alarmları çalışmıyor!

Kartalkaya yangın faciasında hayatını kaybeden 78 kişinin kimliği açıklandı

 

 

 

Diyarbakır escort
mardin escort
bursa escort bayan
adana escort bayan
izmir escort bayan
ekmel ekmel