Toz Taşınımı Uzmandan Uyarı: Solunum Problemleri Yaşanabilir

Toz Taşınımına Karşı Uzman Uyarıyor: Solunum Yolu Hastalığı Olanlar Dikkat!

Memorial Dicle Hastanesi’nde Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Berzan Haznedar, toz partiküllerinin astım, KOAH ve alerjik rinit gibi kronik solunum yolu hastalığı olan kişilerde ciddi semptomlara neden olabileceği konusunda uyarılarda bulundu.

Op. Dr. Haznedar, toz partiküllerinin özellikle astım, KOAH ve alerjik rinit gibi kronik solunum yolu hastalığı olan kişilerde ciddi semptomlara neden olabileceğini vurgulayarak çöl tozları veya ev tozlarının insanlarda alerjik reaksiyonlara yol açabileceğini belirtti. Bu reaksiyonlar arasında göğüs sıkışması, astım krizleri, gözde, burunda, ağızda kaşınma gibi semptomlar yer alabilir.

Haznedar, tozlardan korunma yöntemleri konusunda da önerilerde bulunarak, hastaların kapalı ortamlara girmesi, ev içinde nem oranının yüzde 60’ı aşmaması, alerjisi olanların burun lavajı yapması gerektiğini belirtti. Ayrıca, aile öyküsünde alerjik öyküsü olan kişilerin çöl tozu durumlarında dışarı çıkmamaları tavsiyesinde bulundu.

Haznedar, toz taşınımının neden olabileceği semptomlara dikkat çekerek hastaların uygun uzmanlara danışmalarını önerdi.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü ise Diyarbakır, Mardin, Şanlıurfa, Siirt, Şırnak ve Batman illerinde toz taşınımı beklendiğini ve bu duruma karşı dikkatli olunması gerektiğini bildirdi.

Hesap Aç, 1.000 TL Kazan. BYBIT TR’ye Şimdi Üye Ol. Reklamdır
Kaynak: İhlas Haber Ajansı / ZEHRA GAYRETLİ – Sağlık

Related Posts

Metan Gazı sessiz tehlike: Belirtiler, önlemler ve ilk yardım yöntemleri

Irak’ın Kuzeyinde metan gazı zehirlenmesi nedeniyle 12 askerimizin şehit olmasının ardından Metan Gazı konusu tekrar gündeme geldi. Altınbaş Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu’ndan Öğr. Gör. Özlem Karagöl, metan gazı ile ilgili kapsamlı bir bilgilendirme yaptı. Peki, metan gazı nedir, nasıl oluşur? Metan gazı zehirlenmesi belirtileri neler?

Alzheimer’a umut olacak keşif!

Alzheimer hastalığında umut olabilecek keşif…Prof. Dr. Konuk, “Sıradaki hedefimiz, bu mekanizmayı düzenleyecek mümkünse bitkisel bir molekül bulmak. Başarırsak, o kişi Alzheimer’a yakalanmayacak.” dedi.

Milimetrik boyuttaki tümörler artık net şekilde görülecek

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Sağlık, Uygulama ve Araştırma Hastanesi’nde onkolojik, nörolojik ve kardiyolojik alanlarda tanı ve evreleme süreçlerini daha güvenilir hale getirecek “PET/BT” cihazı hizmete alındı.

Pek çok riski beraberinde getiriyor! Kurban eti nasıl tüketilmeli?

Kurban Bayramı’nda artan kırmızı et tüketimi sindirim problemlerinden kalp sağlığına kadar pek çok riski beraberinde getiriyor. Uzman Diyetisyen Elif Melek Avcı Dursun, sıcak havalarda etin doğru şekilde saklanması ve pişirilmesi gerektiğini vurgularken, özellikle kronik rahatsızlığı olan bireyleri her öğünde et tüketmemeleri konusunda uyarıyor.

Dermatolojik onay almayan ıslak mendiller cilt sağlığını tehlikeye atıyor

Malatya Turgut Özal Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bülent Nuri Kalaycı, son yıllarda kullanımı artan ıslak mendilin doğru seçilmesi gerektiğini söyledi.Doç. Dr.Kalaycı:”Bu tarz ürünler cilt bariyerini bozarak kuruluk ve bazen hasara yol açabiliyor. İçeriğinde bulunan bu maddelere karşı kişinin hassasiyeti var ise buna bağlı olarak cilt üzerinde alerjik kontakt dermatit dediğimiz tablonun ortaya çıkmasına sebep olabiliyor”açıklamasında bulundu.

Depremdeki soru işareti! Afranur’u panik atak mı öldürdü? ‘Gözden kaçmış olabilir’

Muğla’nın Marmaris ilçesi açıklarında 3 Haziran’da meydana gelen 5.8 büyüklüğündeki depremde 69 kişi yaralandı. 14 yaşındaki Afranur Günlü’nün ‘panik atak’ nedeniyle yaşamını yitirmesi ise dikkat çeken detaylardan biri oldu. Peki, kişinin geçirdiği panik atak sonucu yaşamını yitirmesi tıbben ne kadar mümkün? Uzmanlara sorduk.