Bankalara mesaj gönderildi: Merkez Bankası’ndan faiz hesaplamasına yeni düzenleme

Merkez Bankası Zorunlu Karşılık Faizinde Değişiklik Yaptı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), zorunlu karşılık uygulamasında önemli bir değişikliğe imza attı. Bankalara gönderilen uygulama talimatına göre, zorunlu karşılıklara ödenen faiz artık politika faizi üzerinden değil, ağırlıklı ortalama fonlama faizi üzerinden hesaplanacak.

Fonlama Faizi Referans Olacak

Yapılan düzenlemeyle birlikte, daha önce politika faizi baz alınarak yapılan zorunlu karşılık faiz ödemelerinde, artık Merkez Bankası’nın piyasaya sağladığı fonlamadaki ortalama faiz seviyesi esas alınacak.

Şu anda Merkez Bankası’nın politika faizi yüzde 46 seviyesinde bulunuyor. Ancak, son Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısından sonra ağırlıklı ortalama fonlama faizi, faiz koridorunun üst bandı olan yüzde 49’a yakın seyrediyor.

Bu değişiklikle, bankaların zorunlu karşılık hesaplarında elde edecekleri faiz getirisi yaklaşık üç puan artacak. Başka bir ifadeyle, bankalar Merkez Bankası’nda tuttukları zorunlu karşılıklar üzerinden daha yüksek faiz geliri elde edecekler.

Bankalar ve Piyasalar İçin Ne Anlama Geliyor?

Analistlere göre, bu düzenlemenin sınırlı da olsa mevduat maliyetlerini hafifletici bir etkisi olabilir. Aynı zamanda, Türk Lirası’nı destekleyen bir unsur olarak da değerlendiriliyor. Uzmanlar, bu adımın bankacılık sektörü için pozitif bir gelişme olduğunu vurguluyor.

Düzenleme, Bankaların Maliyetlerini Rahatlatabilir

Türkiye Merkez Bankası’nın zorunlu karşılık faizlerinde ağırlıklı ortalama fonlama faizine geçmesi, bankalara ek bir getiri sağlarken, mevduat rekabetini bir miktar hafifletebilir. Bu sayede hem Türk Lirası üzerindeki baskıların hafiflemesi, hem de bankaların finansal yapılarının güçlenmesi hedefleniyor. Önümüzdeki süreçte, düzenlemenin mevduat ve kredi faizlerine yansıması da yakından takip edilecek.

Related Posts

Memurların yüzde 76,88’i sendikalı

Türkiye’de 3 milyon 16 bin 495 memurdan 2 milyon 319 bin 157’sinin sendika üyeliği bulunuyor.

Bakan Kurum’dan yangında zarar gören köylere ziyaret: ‘En geç 1 yıl içinde evlerinizi teslim edeceğiz’

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, İzmir’in Ödemiş ilçesinde orman yangınında hasar gören köylerde incelemelerde bulundu. Köylülerin taleplerini dinleyen Bakan Kurum, evleri yanan vatandaşların yeni evlerinin 1 yıl geçmeden TOKİ tarafından yapılıp teslim edileceğini söyledi. Bakan Kurum, “Bu devlet güçlüdür, bugüne kadar ne gerekiyorsa yapmıştır bundan sonra da yapar. Hep birlikte birbirimize sarılacağız. Yeni köyümüzü birlikte inşa edeceğiz” diye konuştu.

Zeytinyağı üretiminde rekor kırıldı: Fiyatlar yarısına düştü

2024-2025 sezonunda Türkiye, 3 milyon 750 bin tonluk zeytin üretimiyle tarihi bir rekor kırarak zeytinyağı üretiminde en yüksek seviyeye ulaştı. Ancak benzer yüksek verimlilik, diğer önde gelen zeytin üreticisi ülkelerde de yaşanınca, dünya …

İŞ KUR’la anlık ilan paylaşımı

Genel Kurul’da yasalaşması beklenen torba yasa teklifine göre özel istihdam bürolarına “İŞ KUR’la anlık iş ilanı paylaşımı” zorunluluğu getiriliyor. Hedef işsize anlık 210 bin iş ilanı sunabilmek.

Emeklilerden zamma tepki yağdı: Emekli her şeyi yemesin dokunur!

Osmaniye’de emekli vatandaşlar enflasyonla birlikte yükselen maaşlara tepki gösterdi. En düşük emekli maaşının 16 bin 881 liraya yükselmesiyle ilgili tepkilerini dile getirdi.

Dev banka Türkiye tahminini açıkladı: Faizde büyük değişim bekleniyor

ABD’li yatırım bankası Morgan Stanley, Türkiye’de enflasyonun yaz aylarında hızla düşmeye devam etmesini beklediğini açıkladı. Bankanın tahminine göre, iç talepteki yavaşlama ve enflasyon beklentilerindeki düşüşle beraber faiz indirimleri temmuz …