Kanserin geri dönmesini engelleyen ‘doğal güç’

Kanserin Geri Dönmesini Engelleyen Egzersizlerin Gücü

ABD, Birleşik Krallık, Fransa, Kanada ve Avustralya’da yapılan önemli bir araştırmaya göre, düzenli egzersiz yapmanın kanserin geri dönmesini engellemede ilaçlardan daha etkili olabileceği ortaya çıktı.

Chicago’daki Amerikan Klinik Onkoloji Derneği (ASCO) toplantısında sunulan ve New England Journal of Medicine dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, egzersiz tedavi sonrası ölüm riskini yüzde 37, yeni ya da tekrarlayan tümör riskini ise yüzde 28 oranında azalttığı belirtildi.

Kolon kanseri hastaları üzerinde yapılan 14 yıllık araştırmada, kişiye özel egzersiz programına katılan hastaların hayatta kalma oranlarının önemli ölçüde arttığı gözlendi. Haftada üç ila dört kez 45-60 dakikalık yürüyüş ya da benzeri fiziksel aktivitelere yönlendirilen hastalar, kişisel antrenör ya da sağlık koçu eşliğinde programı tamamladılar.

ASCO Medikal Direktörü Dr. Julie Gralow, çalışma hakkında, “Egzersizin, birçok ilaçtan daha etkili ve yan etkisiz bir alternatif olduğunu gösteren sonuçlar çok önemli. Egzersiz, adeta ilaçtan daha iyi” değerlendirmesinde bulundu.

Araştırmada, 889 kolon kanseri hastası iki gruba ayrıldı: Bir grup sadece sağlıklı yaşam bilgileri içeren bir broşür alırken, diğer gruba üç yıl boyunca egzersiz programı uygulandı. Beş yılın sonunda egzersiz yapan grubun yeni ya da tekrarlayan kanser geliştirme riski yüzde 28 daha az çıktı. Sekiz yıl sonra ise ölüm riski yüzde 37 daha düşüktü.

Çalışma kolon kanserine odaklanmış olsa da uzmanlar, benzer faydaların diğer kanser türlerinde de geçerli olabileceğine işaret ediyor. Yale Üniversitesi’nden Dr. Pamela Kunz, “Bu kadar etkili bir müdahalenin daha geniş kitlelere ulaşması kaçınılmaz” yorumunda bulundu.

İngiltere Ulusal Sağlık Servisi (NHS) Tıbbi Direktörü Prof. Stephen Powis ise, “Bu çarpıcı bulgular, ameliyat ve tedavi sonrası kişiye özel egzersiz planlarının hayat kurtarıcı olabileceğini gösteriyor ancak her hasta için egzersizin uygun olmadığını, mutlaka doktora danışılması gerektiğini unutmamak gerekir” dedi.

Related Posts

Metan Gazı sessiz tehlike: Belirtiler, önlemler ve ilk yardım yöntemleri

Irak’ın Kuzeyinde metan gazı zehirlenmesi nedeniyle 12 askerimizin şehit olmasının ardından Metan Gazı konusu tekrar gündeme geldi. Altınbaş Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu’ndan Öğr. Gör. Özlem Karagöl, metan gazı ile ilgili kapsamlı bir bilgilendirme yaptı. Peki, metan gazı nedir, nasıl oluşur? Metan gazı zehirlenmesi belirtileri neler?

Alzheimer’a umut olacak keşif!

Alzheimer hastalığında umut olabilecek keşif…Prof. Dr. Konuk, “Sıradaki hedefimiz, bu mekanizmayı düzenleyecek mümkünse bitkisel bir molekül bulmak. Başarırsak, o kişi Alzheimer’a yakalanmayacak.” dedi.

Milimetrik boyuttaki tümörler artık net şekilde görülecek

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Sağlık, Uygulama ve Araştırma Hastanesi’nde onkolojik, nörolojik ve kardiyolojik alanlarda tanı ve evreleme süreçlerini daha güvenilir hale getirecek “PET/BT” cihazı hizmete alındı.

Pek çok riski beraberinde getiriyor! Kurban eti nasıl tüketilmeli?

Kurban Bayramı’nda artan kırmızı et tüketimi sindirim problemlerinden kalp sağlığına kadar pek çok riski beraberinde getiriyor. Uzman Diyetisyen Elif Melek Avcı Dursun, sıcak havalarda etin doğru şekilde saklanması ve pişirilmesi gerektiğini vurgularken, özellikle kronik rahatsızlığı olan bireyleri her öğünde et tüketmemeleri konusunda uyarıyor.

Dermatolojik onay almayan ıslak mendiller cilt sağlığını tehlikeye atıyor

Malatya Turgut Özal Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bülent Nuri Kalaycı, son yıllarda kullanımı artan ıslak mendilin doğru seçilmesi gerektiğini söyledi.Doç. Dr.Kalaycı:”Bu tarz ürünler cilt bariyerini bozarak kuruluk ve bazen hasara yol açabiliyor. İçeriğinde bulunan bu maddelere karşı kişinin hassasiyeti var ise buna bağlı olarak cilt üzerinde alerjik kontakt dermatit dediğimiz tablonun ortaya çıkmasına sebep olabiliyor”açıklamasında bulundu.

Depremdeki soru işareti! Afranur’u panik atak mı öldürdü? ‘Gözden kaçmış olabilir’

Muğla’nın Marmaris ilçesi açıklarında 3 Haziran’da meydana gelen 5.8 büyüklüğündeki depremde 69 kişi yaralandı. 14 yaşındaki Afranur Günlü’nün ‘panik atak’ nedeniyle yaşamını yitirmesi ise dikkat çeken detaylardan biri oldu. Peki, kişinin geçirdiği panik atak sonucu yaşamını yitirmesi tıbben ne kadar mümkün? Uzmanlara sorduk.