İŞ KUR’la anlık ilan paylaşımı

Ankara’dan Özel İstihdam Bürolarına Yeni Zorunluluk

Ankara’dan Evrin Güvendik’in haberine göre, özel istihdam büroları artık İŞ KUR ile anlık iş ilanı paylaşmak zorunda kalacak. Plan Bütçe Komisyonu’ndan geçen ve önümüzdeki haçta Genel Kurul’da yasalaşması beklenen torba yasa teklifine göre, özel istihdam büroları Türkiye İş Kurumu’na üçer aylık rapor verirken, açık iş ilanları ve işe yönlendirdikleri kişilere ilişkin verileri anlık olarak paylaşmak durumunda olacak.

Yasa teklifinde yer alan düzenlemeye göre, açık iş ilanlarına ilişkin anlık veri paylaşımı yükümlülüğüne uymayan özel istihdam bürolarına önce ihtar verilecek. Eğer büro 7 gün içinde bu yükümlülüğü yerine getirmezse 136 bin 190 lira para cezası ile karşı karşıya kalacak. Bildirim yükümlülüğünü bir yıl içinde tekrarlayan bürolar ise 272 bin 380 lira para cezası ödemek durumunda olacak. Bu düzenleme 1 Ocak 2026’da yürürlüğe girecek ve amacı iş gücü piyasasında veri bütünlüğünü sağlamak ve iş ve işçi bulma süreçlerini şeffaf hale getirmek olarak açıklandı.

Tek Platformdan İlanlar

Yapılan etki analizine göre, Haziran ayı sonunda 36 ilde 914 özel istihdam bürosunun faaliyet gösterdiği belirtildi. Türkiye İş Kurumu’nun yıllık ortalama açık iş sayısı 2 milyon 600 bin iken, özel istihdam bürolarının bu sayı 853 bin 573’tür. Kurumun anlık açık iş sayısı yaklaşık 100 bin iken, özel istihdam bürolarının ise 110 bindir. Düzenleme ile açık iş ilanlarının birleştirilmesi ve vatandaşlara tek bir platformdan anlık olarak yaklaşık 210 bin iş ilanının sunulması hedeflenmektedir.

Related Posts

Bakan Şimşek, Londra’da: Türk lirasındaki oynaklık ciddi biçimde azaldı, Türkiye’nin büyüme potansiyeli yüksek

Şimşek, yatırımcı görüşmelerinde Türkiye’nin dezenflasyon sürecine ve büyüme potansiyeline dikkat çekti

Yunanistan’da terazi şaştı

Yunanistan’da yıllık enflasyon, Haziran 2025 itibarıyla yüzde 2.8’e yükselerek Eylül 2024’ten bu yana en yüksek seviyeye çıktı. Bir önceki ay bu oran yüzde 2.5’ti. Hellenic Statistical Authority verilerine göre, konut fiyatlarındaki artış yüzde 7.2 …

Emeklilikten sonra sigortasız çalışmanın riskleri neler? Maaş kestirerek çalışmak kimler için avantajlı?

Türkiye’de emekli olduktan sonra çalışmaya devam etmek oldukça yaygın. Ancak uzmanlar uyarıyor: Sigortasız çalışan emekliler ciddi yasal ve ekonomik risklerle karşı karşıya. İş kazası, tazminat, SGK desteği gibi temel haklar sadece sigortalı …

Dolar ve euroda son durum ne? Piyasalarda gün ortası! (9 Temmuz 2025)

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günün ilk yarısında yüzde 0,77 değer kazanarak 10.074,71 puana yükseldi.Dün 9.998,20 puandan kapanan BIST 100 endeksi, güne 10,29 puan artışla 10.008,49 puandan başladı. Endeks, saat 13.00 itibarıyla önceki …

Mazot zammına tepki gösteren çiftçi: “Kendileri lüks içinde yaşıyor, vatandaş da işte böyle eziliyor”

Osmaniye’nin Kadirli ilçesinde, mazota gelen 1 lira 15 kuruş zamma vatandaşlar tepki gösterdi. Çiftçilik yapan bir vatandaş, “Çiftçi bitti, köylü bitti, esnaf, herkes bitti. Mazot ucuz olmazsa hayat düzelmez ki. Her şey mazottan geliyor iğne ipliğe her şeye zam. Kendileri lüks içinde yaşıyor, vatandaş da işte böyle eziliyor” diye konuştu.

Zorunlu eğitimde sermaye gölgesi: Üretimde Çin modeli, Afrika modeline evriliyor!

Zorunlu eğitim sisteminde yapılması planlanan değişiklikler, sermaye çevrelerinin talepleriyle yeniden gündeme geldi. Bakanlığın tartışmaya açtığı modeller, çocuk emeğinin sistematik hale getirilmesi eleştirilerine yol açtı. Eğitimciler ve kamuoyu bu sürecin toplumsal sonuçlarına dikkat çekiyor.