Zeytinyağı üretiminde rekor kırıldı: Fiyatlar yarısına düştü

Türkiye 2024-2025 Zeytinyağı Sezonunda Rekor Kırarak Fiyatların Düşmesine Yol Açtı

Türkiye, 2024-2025 sezonunda 3 milyon 750 bin ton zeytin üretimi ile zeytinyağı üretiminde tarihi bir rekor kırarak en yüksek seviyeye ulaştı. Ancak, diğer zeytin üreticisi ülkelerde yaşanan benzer yüksek verimlilik nedeniyle, dünya genelinde zeytinyağı fiyatlarında düşüş gözlendi.

Türkiye Gazetesi’ne göre;, geçen yıl ortalama 500-600 lira arasında satılan natürel sızma zeytinyağının fiyatı, bu yıl yaşanan bolluğun etkisiyle neredeyse yarı yarıya düştü. Birçok marketteki kampanyalar sonrasında fiyatlar 200-250 liraya kadar geriledi.

Üretim Miktarında Beklenen Azalma

2025-2026 sezonunda ise üretimde azalma bekleniyor. Türkiye İstatistik Kurumu’nun tahminlerine göre, zeytin üretiminin yüzde 40 azalarak 3 milyon 750 bin tondan 2 milyon 250 bin tona düşmesi öngörülüyor. Bu durum, zeytinyağı üretimini etkileyebilir ve arzın kısıtlanmasıyla fiyatlarda yeniden yükseliş görülebilir.

Önümüzdeki sezon öncesinde zeytinyağı alımı, tüketiciler için ekonomik bir avantaj sağlayabilir.

UZZK Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Mustafa Tan’ın Değerlendirmesi:

Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK) Yönetim Kurulu Başkanı ve Uluslararası Zeytin Konseyi (COI) Danışmanlar Kurulu Üyesi Dr. Mustafa Tan, gelecek sezonun az ürün yılı olacağını belirterek, geçen yıl Türkiye’de yaşanan rekor üretiminin ardından bu yıl arz miktarının azalmasına dikkat çekti.

Tan, “Türkiye, dünya genelindeki zeytin ve zeytinyağı sektöründe önemli bir yere sahip. Ancak, üretim maliyetlerindeki artış ve fiyat düşüşü, üreticiler için sürdürülebilirlik sorunlarına yol açabilir. Zeytinciliği desteklemek ve ileri seviyelere taşımak için devlet destekleri ve tanıtım faaliyetlerine daha fazla yatırım yapılmalıdır” şeklinde konuştu.

Related Posts

Bakan Şimşek, Londra’da: Türk lirasındaki oynaklık ciddi biçimde azaldı, Türkiye’nin büyüme potansiyeli yüksek

Şimşek, yatırımcı görüşmelerinde Türkiye’nin dezenflasyon sürecine ve büyüme potansiyeline dikkat çekti

Yunanistan’da terazi şaştı

Yunanistan’da yıllık enflasyon, Haziran 2025 itibarıyla yüzde 2.8’e yükselerek Eylül 2024’ten bu yana en yüksek seviyeye çıktı. Bir önceki ay bu oran yüzde 2.5’ti. Hellenic Statistical Authority verilerine göre, konut fiyatlarındaki artış yüzde 7.2 …

Emeklilikten sonra sigortasız çalışmanın riskleri neler? Maaş kestirerek çalışmak kimler için avantajlı?

Türkiye’de emekli olduktan sonra çalışmaya devam etmek oldukça yaygın. Ancak uzmanlar uyarıyor: Sigortasız çalışan emekliler ciddi yasal ve ekonomik risklerle karşı karşıya. İş kazası, tazminat, SGK desteği gibi temel haklar sadece sigortalı …

Dolar ve euroda son durum ne? Piyasalarda gün ortası! (9 Temmuz 2025)

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günün ilk yarısında yüzde 0,77 değer kazanarak 10.074,71 puana yükseldi.Dün 9.998,20 puandan kapanan BIST 100 endeksi, güne 10,29 puan artışla 10.008,49 puandan başladı. Endeks, saat 13.00 itibarıyla önceki …

Mazot zammına tepki gösteren çiftçi: “Kendileri lüks içinde yaşıyor, vatandaş da işte böyle eziliyor”

Osmaniye’nin Kadirli ilçesinde, mazota gelen 1 lira 15 kuruş zamma vatandaşlar tepki gösterdi. Çiftçilik yapan bir vatandaş, “Çiftçi bitti, köylü bitti, esnaf, herkes bitti. Mazot ucuz olmazsa hayat düzelmez ki. Her şey mazottan geliyor iğne ipliğe her şeye zam. Kendileri lüks içinde yaşıyor, vatandaş da işte böyle eziliyor” diye konuştu.

Zorunlu eğitimde sermaye gölgesi: Üretimde Çin modeli, Afrika modeline evriliyor!

Zorunlu eğitim sisteminde yapılması planlanan değişiklikler, sermaye çevrelerinin talepleriyle yeniden gündeme geldi. Bakanlığın tartışmaya açtığı modeller, çocuk emeğinin sistematik hale getirilmesi eleştirilerine yol açtı. Eğitimciler ve kamuoyu bu sürecin toplumsal sonuçlarına dikkat çekiyor.