ABD’li doktordan gençlik formülü! Kahvaltıda yenirse 15 yıl geriye götürüyor

Dr. Eric Verdin: Kahvaltıda Yenilen Gıdalar Gençleştiriyor

68 yaşındaki Dr. Eric Verdin, sağlıklı yaşlanma ve uzun ömür konularında dünya çapında tanınan bir uzman olarak biliniyor. Yaptığı çalışmalarla vücudun yaşam tarzı değişikliklerine nasıl tepki verdiğini inceleyen Verdin, öğünlerde yenilen gıdaların biyolojik yaş üzerinde etkili olduğunu vurguluyor.

Dr. Verdin, modern kahvaltı alışkanlıklarına eleştirel bakarak, şekerli tahıllar ve yüksek glisemik indeksli gıdaların zararlarına dikkat çekiyor. Aynı zamanda şekerli gıdaların kan şekerinde ani dalgalanmalara neden olarak yaşlanmayı hızlandırabileceğini belirtiyor.

Uzmanların uyarısına göre, kahvaltıda tüketilen şekerli gıdalar enerji seviyelerinde iniş çıkışlara ve inflamasyonun artmasına yol açarak yaşlanmayı hızlandırabilir. Bu nedenle uzun süreli sağlık için kahvaltıda şekerden kaçınılması önem taşıyor.

Dr. Verdin’in önerdiği ideal kahvaltı modeli, sağlıklı yağlar, protein ve yavaş sindirilen kompleks karbonhidratlardan oluşuyor. Örneğin, zeytinyağında pişirilmiş yumurta, tam buğday ekmeği üzerine avokado ve tütsülenmiş ya da pişmiş somon gibi besinler, tokluk hissini uzun süre korurken sindirim sistemi ve beyin fonksiyonlarını destekler.

Dr. Verdin, uzun ömür ile ilişkilendirilen Akdeniz diyetinin yaşlanmayı geciktirmeye yardımcı olduğunu belirtiyor. Taze sebzeler, meyveler, baklagiller, tam tahıllar ve işlenmemiş gıdalardan oluşan bu diyet, sağlıklı yaşlanmanın temel taşlarından biri olarak kabul ediliyor.

Kahvaltıyı atlamak veya yanlış besinlerle geçiştirmek, kan şekeri dengesizliklerine, enerji düşüklüğüne ve kilo kontrolünde zorluklara yol açabilir. Dr. Verdin, kahvaltının bilişsel fonksiyonları güçlendirdiğini, metabolizmayı canlandırdığını ve gün boyu daha iyi bir odaklanma sağladığını söylüyor.

Bilimsel araştırmalar, yaşam tarzı değişiklikleriyle biyolojik yaşın yavaşlatılabileceğini gösteriyor. Dr. Verdin, bu süreci desteklemek için beslenme, egzersiz, uyku ve stres yönetiminin bir arada ele alınması gerektiğini belirtiyor. Ancak kahvaltının bu değişikliklerin en önemli parçalarından biri olduğu unutulmamalıdır.

Related Posts

Pek çok riski beraberinde getiriyor! Kurban eti nasıl tüketilmeli?

Kurban Bayramı’nda artan kırmızı et tüketimi sindirim problemlerinden kalp sağlığına kadar pek çok riski beraberinde getiriyor. Uzman Diyetisyen Elif Melek Avcı Dursun, sıcak havalarda etin doğru şekilde saklanması ve pişirilmesi gerektiğini vurgularken, özellikle kronik rahatsızlığı olan bireyleri her öğünde et tüketmemeleri konusunda uyarıyor.

Dermatolojik onay almayan ıslak mendiller cilt sağlığını tehlikeye atıyor

Malatya Turgut Özal Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bülent Nuri Kalaycı, son yıllarda kullanımı artan ıslak mendilin doğru seçilmesi gerektiğini söyledi.Doç. Dr.Kalaycı:”Bu tarz ürünler cilt bariyerini bozarak kuruluk ve bazen hasara yol açabiliyor. İçeriğinde bulunan bu maddelere karşı kişinin hassasiyeti var ise buna bağlı olarak cilt üzerinde alerjik kontakt dermatit dediğimiz tablonun ortaya çıkmasına sebep olabiliyor”açıklamasında bulundu.

Depremdeki soru işareti! Afranur’u panik atak mı öldürdü? ‘Gözden kaçmış olabilir’

Muğla’nın Marmaris ilçesi açıklarında 3 Haziran’da meydana gelen 5.8 büyüklüğündeki depremde 69 kişi yaralandı. 14 yaşındaki Afranur Günlü’nün ‘panik atak’ nedeniyle yaşamını yitirmesi ise dikkat çeken detaylardan biri oldu. Peki, kişinin geçirdiği panik atak sonucu yaşamını yitirmesi tıbben ne kadar mümkün? Uzmanlara sorduk.

Kanserin geri dönmesini engelleyen ‘doğal güç’

Yeni araştırmalar, düzenli egzersizin kanserin tekrar etmesini önlemede bazı ilaçlardan daha etkili olabileceğini ortaya koydu. Uzmanlar, hareketli bir yaşam tarzının tedavi sonrası süreçte kritik rol oynayabileceğini vurguluyor.

Çocuğunuz disleksi olabilir

Çocuğunuz ayakkabı bağlarken, merdiven çıkarken veya düğme iliklerken zorlanıyor mu? Yaşıtlarıyla aynı zekâ seviyesine sahipken, bazı harf, hece veya kelimeyi okurken sorun mu yaşıyor? O zaman çocuğunuz disleksi olabilir. Erken davranmak hayati önemde.

Anne adayları dikkat! ‘Basit bir enfeksiyon’ demeyin, erken doğum riski var

Hamilelik döneminde enfeksiyonlardan korunmak için gerekli önlemleri almanın hem anne hem de bebek sağlığı açısından büyük önem taşıdığını, özellikle doktor önerisi olmadan ağrı kesici, ateş düşürücü veya grip ilaçları kullanılmaması gerektiğini vurgulayan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Lala Aslanova, hamilelikte enfeksiyonlara karşı 8 etkili önlemi anlattı.