Welcome to Our Website

Altın Yatırımcıları Piyasadan Kaçıyor: Bu Kripto Paraya mı Gidiyor?

Ekonomistler aylardır tüketicileri enflasyonun öldürülmesi zor bir canavar olacağını söylüyor. Ayrıca, fiyatları %2’nin altına düşürmek için son bir hamle yapmanın zor bir mil ya da çapalanması zor bir sıra olacağı konusunda uyarıyor. Benzetme ya da metaforlardan istediğinizi seçin çünkü hepsi doğru. Piyasa analisti Neils Christensen, son veriler ışığında altın piyasasının görünümünü değerlendiriyor.

Yatırımcılar altın piyasasından kaçmaya devam ediyor!

Geçtiğimiz hafta, hem tüketici hem de üretici fiyatlarının beklenenden daha fazla arttığını gördük. Fiyatlar 2022 zirvelerinden aşağı inmiş olsa da, Federal Reserve’in %2’lik hedefinden hala çok uzaktayız. Sarı metal ve gümüş fiyatları son ayların en düşük seviyelerine geriledi. Kriptokoin.com’dan takip ettiğiniz üzere, parlak metal 2.000 dolarlık kritik destek seviyelerini test etti. Daha uzun vadeli faiz oranları, daha yüksek tahvil getirilerini ve daha güçlü bir ABD dolarını destekliyor. Bu nedenle yatırımcılar altın piyasasından kaçmaya devam ediyor.

Yatırımcılar altından çıkıp Bitcoin mi alıyor?

Yatırımcılar sarı metal yerine hisse senetlerini rekor seviyelere çıkarmaya devam ediyor. Ayıca, lider kripto para Bitcoin’de de yeni fırsatlar görüyorlar. Analist Jordan Finneseth, bu yıl şu ana kadar küresel altın destekli borsa yatırım ürünlerinden 3 milyar dolardan fazla para çıktığını belirtiyor. Aynı zamanda, yeni onaylanan Bitcoin ETF’lerine toplam 4,115 milyar dolar giriş oldu. Finneseth, 4 milyar dolarlık girişle kripto para ETF’lerinin altın piyasasının iki yılda elde ettiğini bir ayda elde ettiğini kaydediyor.

Altın ve gümüş cazip varlıklar olmayabilir, ancak…

Ancak, bu zor ortamda bile değerli metaller piyasasının temelindeki gücü kabul etmeliyiz. Satış baskısına rağmen değerli metaller kritik destek seviyelerini korumayı başardı. Özellikle gümüş, bu hafta başındaki düşük seviyelerinden %7 oranında yükseldi. Federal Reserve agresif para politikası duruşunu sürdürüyor. Bu yüzden, altın ve gümüş cazip varlıklar olmayabilir. Ancak çok az sayıda yatırımcı bu varlıkları aktif olarak açığa satıyor.

Bu arada, enflasyon tehdidinin yanı sıra durgunluk korkusu da tamamen ortadan kalkmış değil. Aynı zamanda, altında güçlü bir güvenli liman teklifini sürdürmek için yeterli jeopolitik belirsizlik var. Sağlıklı bir fiziki altın piyasasının bir miktar fiyat desteği sağladığını da unutmayalım. Ulusal Perakendeciler Federasyonu’na göre, ABD’li tüketicilerin bu yılki Sevgililer Günü’nde mücevherat için 6,4 milyar dolarlık rekor bir harcama yapması bekleniyordu. Mücevher alımları, 14 Şubat öncesindeki hediyeler için 25,8 milyar doların önemli bir kısmını temsil ediyor.

Satış baskısına rağmen, bazı önemli güç unsurları var

Bu arada Çin, altın piyasasındaki hâkimiyetini sürdürüyor. Dünya Altın Konseyi’nin raporuna göre Çin’in piyasası Ocak ayında birçok sektörde tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. WGC, geçen ay Şanghay Altın Borsası’ndan 271 ton külçe çekildiğini, bu rakamın kayıtlara geçen en yoğun Ocak ayı ve borsanın tüm tarihindeki üçüncü en büyük rakam olduğunu belirtti. Çin’de listelenen altın ETF’lerindeki toplam varlıklar geçen ay rekor seviyeye ulaştı Aynı zamanda Çin Halk Bankası üst üste 15. ay boyunca külçe almaya devam etti.

Altın piyasasındaki satış baskısına rağmen, bazı önemli güç unsurları var. Ayrıca, birçok analiste göre, düşüşlerde alım yapmak sağlam bir taktiksel yatırım.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir