Çocuğunuz disleksi olabilir

Disleksi ve Çocukların Eğitimi

Disleksi, dil becerilerinde yaşanan güçlüklerle karakterize edilen bir durumdur. Bu durum, normal ya da üstün zekaya sahip bireylerde dahi görülebilir. Disleksi, yeterli desteğin sağlanmaması durumunda birçok alanda olumsuz etkilere yol açabilir. Ancak erken tanı ve doğru eğitimle disleksi olan bireyler, hayata daha sağlıklı bir şekilde devam edebilir.

Disleksinin Genetik Temelleri

Üsküdar Üniversitesi NP Feneryolu Tıp Merkezi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Neriman Kilit, disleksinin anne karnında başlayan yapısal bir farklılık olduğunu belirtmektedir. Bu farklılığa birden fazla genin yol açtığını vurgulayan Kilit, disleksinin heceleme, yavaş okuma ve anlama problemleriyle kendini gösterdiğini ifade etmektedir. Disleksi tanısının konulabilmesi için belirtilerin aynı anda görülmesine gerek olmadığını belirten Kilit, hastalığın genetik bir temele sahip olduğunu söylemektedir.

Belirtiler Nelerdir?

Disleksinin zekâ sorunu olmadığını vurgulayan Kilit, disleksi olan bireylerin sözcükleri doğru okumakta, okuduklarını anlamakta ve okuma hızlarında zorluk çektiklerini belirtiyor. Ayrıca, disleksi belirtileri arasında ilkokul çağındaki çocukların karşılaştığı sorunlar da bulunmaktadır. Örneğin, sağ-sol karıştırma, merdiven çıkmakta zorlanma, ayakkabı bağlama problemleri disleksi belirtileri arasındadır. Disleksi olan bireyler, ömür boyu süren özel eğitim gerektiren bir durumla karşı karşıyadırlar ve erken teşhis hayati öneme sahiptir.

Önemli Belirtiler

  • Matematik sembollerinde zorluk yaşama (+, x)
  • Paraları tanımada, saati öğrenmede zorlanma
  • Gün, ay, mevsimleri sıralamada sorun yaşama
  • Dikkat eksikliği, konsantrasyon güçlüğü

Disleksi, sadece okuma yazma güçlüğü olarak değil, hayatın tüm yönlerini etkileyen bir durumdur. Bu sebeple, disleksi belirtilerinin dikkate alınmaması durumunda çocukların ilerleyen yaşlarında anksiyete, özgüven eksikliği ve depresyon gibi sorunlarla karşılaşabileceğini belirtmektedir.

Related Posts

Metan Gazı sessiz tehlike: Belirtiler, önlemler ve ilk yardım yöntemleri

Irak’ın Kuzeyinde metan gazı zehirlenmesi nedeniyle 12 askerimizin şehit olmasının ardından Metan Gazı konusu tekrar gündeme geldi. Altınbaş Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu’ndan Öğr. Gör. Özlem Karagöl, metan gazı ile ilgili kapsamlı bir bilgilendirme yaptı. Peki, metan gazı nedir, nasıl oluşur? Metan gazı zehirlenmesi belirtileri neler?

Alzheimer’a umut olacak keşif!

Alzheimer hastalığında umut olabilecek keşif…Prof. Dr. Konuk, “Sıradaki hedefimiz, bu mekanizmayı düzenleyecek mümkünse bitkisel bir molekül bulmak. Başarırsak, o kişi Alzheimer’a yakalanmayacak.” dedi.

Milimetrik boyuttaki tümörler artık net şekilde görülecek

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Sağlık, Uygulama ve Araştırma Hastanesi’nde onkolojik, nörolojik ve kardiyolojik alanlarda tanı ve evreleme süreçlerini daha güvenilir hale getirecek “PET/BT” cihazı hizmete alındı.

Pek çok riski beraberinde getiriyor! Kurban eti nasıl tüketilmeli?

Kurban Bayramı’nda artan kırmızı et tüketimi sindirim problemlerinden kalp sağlığına kadar pek çok riski beraberinde getiriyor. Uzman Diyetisyen Elif Melek Avcı Dursun, sıcak havalarda etin doğru şekilde saklanması ve pişirilmesi gerektiğini vurgularken, özellikle kronik rahatsızlığı olan bireyleri her öğünde et tüketmemeleri konusunda uyarıyor.

Dermatolojik onay almayan ıslak mendiller cilt sağlığını tehlikeye atıyor

Malatya Turgut Özal Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bülent Nuri Kalaycı, son yıllarda kullanımı artan ıslak mendilin doğru seçilmesi gerektiğini söyledi.Doç. Dr.Kalaycı:”Bu tarz ürünler cilt bariyerini bozarak kuruluk ve bazen hasara yol açabiliyor. İçeriğinde bulunan bu maddelere karşı kişinin hassasiyeti var ise buna bağlı olarak cilt üzerinde alerjik kontakt dermatit dediğimiz tablonun ortaya çıkmasına sebep olabiliyor”açıklamasında bulundu.

Depremdeki soru işareti! Afranur’u panik atak mı öldürdü? ‘Gözden kaçmış olabilir’

Muğla’nın Marmaris ilçesi açıklarında 3 Haziran’da meydana gelen 5.8 büyüklüğündeki depremde 69 kişi yaralandı. 14 yaşındaki Afranur Günlü’nün ‘panik atak’ nedeniyle yaşamını yitirmesi ise dikkat çeken detaylardan biri oldu. Peki, kişinin geçirdiği panik atak sonucu yaşamını yitirmesi tıbben ne kadar mümkün? Uzmanlara sorduk.