Kahvenin libresi tarihi zirveyi gördü

Kahve fiyatları sürekli olarak rekorlar kırıyor. Dünyanın en büyük arabica üreticisi Brezilya ve robusta çekirdeği üreticisi Vietnam’da arzda yaşanan sıkılaşma nedeniyle artan kahve fiyatları, Başkan Trump’ın açıklamalarıyla daha da yükselişe geçti.

Trump’ın Kolombiya’ya ek gümrük vergileri getirebileceğine yönelik açıklamaları sonrasında ABD merkezli emtia borsası Intercontinental Exchange’te kahvenin libre fiyatı 3,55 dolara kadar çıkarak rekor kırdı. Daha sonra fiyatlar 3,50 dolar seviyelerine geriledi ancak kahvenin libre fiyatı aralık ayının sonundan bu yana %9’un üzerinde arttı.

Analizcilere göre, Kolombiya kahve üretiminde önde gelen ülkelerden biri ve Trump’ın son açıklamalarının ardından arz endişeleri fiyatların rekor seviyelere çıkmasına neden oldu.

Brezilya ve Vietnam’da hava kuraklığı nedeniyle üretim endişeleri halihazırda kahve fiyatlarını etkileyen önemli faktörler arasında yer alıyor.

Brezilya ve Vietnam’daki rekolte endişeleri fiyatları etkilemeye devam ediyor

Vadeli işlemler ve emtia piyasaları uzmanı Zafer Ergezen, yaptığı açıklamada kahvede uzun süredir bir yükseliş beklentisinin olduğunu belirtti. Ergezen, “Yükseliş trendi öncelikle Uzak Doğu’da Vietnam ile başladı. Vietnam, dünyanın en büyük robusta kahve üreticilerinden biri ve geçen sene hava koşullarından dolayı rekolte düşüşü yaşandı. Üreticiler fiyatların yükseleceğini düşünerek satışlarda çekingen davrandı ve bu da fiyatların artmasına neden oldu.” şeklinde konuştu.

2024 yılında Brezilya’da rekoltenin azalacağı beklentilerinin arttığını belirten Ergezen, ülkede hava koşullarının kahve rekoltesini olumsuz yönde etkileyeceği endişelerinin büyüdüğünü ifade etti.

Ergezen, “Brezilya’da hava şartları beklenenden daha kurak geçiyor ve bu durum özellikle kahve ağaçlarının çiçeklenmesi konusunda endişelere yol açıyordu.” şeklinde konuştu.

Yeni sezonun da arzın azalması nedeniyle fiyatların yükseldiğini belirten Ergezen, Vietnam’da geçen sene başlayan rekolte düşüşü ve azalan arzın Brezilya’da da devam ettiğini açıkladı.

Ergezen, her iki ülkenin de dünyanın en büyük kahve ihracatçıları olmasının fiyatların artışına sebep olduğunu belirterek, “Brezilya ve Vietnam’ı yakından takip ediyoruz. Eğer bu ülkelerde rekolte düşüşü devam ederse, 4 dolar ve hatta daha yüksek seviyeler görülebilir. Brezilya’da 2 haftada bir üretim verileri yayımlanıyor ve bu veriler önemli. Eğer rekolte azalmaya devam eder ve talep artarsa 4 dolar seviyesine çıkması sürpriz olmaz.” şeklinde değerlendirmede bulundu.

Related Posts

OPEC’in ham petrol üretimi mayısta günlük arttı

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütünün (OPEC) ham petrol üretimi, mayısta bir önceki aya göre günlük 183 bin varil artarak 27 milyon 22 bin varile yükseldi.

TCMB açıkladı: Piyasanın enflasyon ve dolar tahmini geriledi

Merkez Bankası 2025 yılı Haziran ayı Piyasa Katılımcıları Anketi verilerine göre yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 29,86’ya düşerken dolar/TL beklentisi ise 43,70 TL’den 43,57 TL’ye düştü.

Türkiye’nin giyim devi iflasın pençesinde

Zara, Lc Waikiki ve De Facto gibi markalar için üretim yapan Keytex Tekstil, konkordato ilan etti.

Avrupa’daki gaz fiyatlarına İsrail-İran darbesi

Avrupa’da doğal gaz fiyatları İsrail’in İran’a saldırısının ardından güne sert yükselişle başladı. Gaz fiyatları Avrupa’da yüzde 4 yükselişle başlarken, son 5 haftanın en büyük artışı görüldü.

BİSAM: Açlık sınırı 23 bin 615 lira, yoksulluk sınırı 81 bin 868 liraya yükseldi

BİSAM: Açlık sınırı 23 bin 615 lira, yoksulluk sınırı 81 bin 868 liraya yükseldi

TÜSİAD Başkanı Ömer Aras’tan enflasyon çıkışı: ‘En önemli ekonomik sorunumuz’

TÜSİAD Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Ömer Aras, Türkiye’nin enflasyon sorununa dikkat çekti. Ekonomik büyüme ve sürdürülebilirlik için enflasyonla mücadele vurgusu yaptı. Aras, adil vergilendirmenin önemine de işaret etti.