‘Sıkı duruş’ devam enflasyon düşecek

Merkez Bankası Başkanı Karahan, Enflasyon Tahminlerini Korudu

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, 2025 sonunda enflasyonun yüzde 24 seviyesinde gerçekleşeceği tahminlerini koruduklarını bildirdi. Karahan, enflasyon görünümünde belirgin ve kalıcı bir iyileşme sağlanana kadar, para politikasındaki sıkı duruşu sürdürmeyi esas aldıklarını vurguladı.

Karahan, yılın 2. enflasyon raporunu açıklarken, “Bir önceki rapor dönemiyle aynı şekilde, 2025 yıl sonunda enflasyonun yüzde 24 seviyesinde gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz. 2026 yıl sonu için yüzde 12 olan enflasyon tahminimizi de koruduk. Enflasyonun 2027 yılında yüzde 8’e geriledikten sonra orta vadede yüzde 5 seviyesinde istikrar kazanmasını hedefliyoruz” dedi ve gelecek yıllara ilişkin beklentilerini paylaştı. Yılsonuna yaklaşılırken tahmin aralığının daralması gerektiğine dikkat çeken Karahan, “Ancak, artan belirsizlikler nedeniyle, tahmin aralığımızı yüzde 19 ile 29 olarak koruduk” açıklamasında bulundu.

Kurda 19 Mart Etkisi

Son dönemde enflasyon patikasını etkileyen önemli gelişmeler hakkında konuşan Karahan, martta kurda beklenmedik bir artış yaşandığını belirtti. Marttaki artışın önceki dönemlere göre düşük ancak hala yüksek olduğunu ifade eden Karahan, ayrıca zirai don hadisesinin de enflasyonu etkilediğini vurguladı. 19 Mart’ta yaşanan döviz kurundaki ani yükselişi de anlatan Karahan, bu durumun yurtdışı kaynaklı olduğunu ve işlem hacminin tarihsel ortalamaların üzerinde olduğunu söyledi.

‘Bant İçinde Kalacağına Eminim’

Geleceğe dair projeksiyonlar hakkında konuşan Karahan, enflasyonun mevsimsellikten arındırılmış olarak yavaş yavaş düşeceğini öngördüğünü belirtti. Karahan, mevcut patikaların lineer olabileceğini ifade ederken, sene sonunda enflasyonun belirlenen bant içinde kalacağından emin olduğunu dile getirdi.

Sosyal Medya Şikayeti

Karahan, merkez bankasının iletişimindeki değişikliklere de değinerek, sosyal medyanın öneminin arttığını ve iletişimin farklı bir boyuta taşındığını belirtti. Karahan, yanıltıcı iletişimlerin önüne geçmek için daha dikkatli olunması gerektiğini vurguladı.

Sürekli Görüşme Halinde

Merkez Bankası’nın şeffaf bir politika izlediğini ve her zaman reel sektör temsilcileriyle iletişimde olduğunu belirten Karahan, gelecek dönemlik likidite adımlarını da açıkladı. Enflasyondaki risklerin artması durumunda para politikası araçlarını kullanmaya hazır olduklarını belirten Karahan, sıkı politikaların devam edeceğini ifade etti.

Politika Araçları Kullanılabilir

Enflasyonla mücadelede politika faizinin önemine vurgu yapan Karahan, gerektiğinde para politikasını sıkılaştıracaklarını ve risklerin belirginleşmesi halinde harekete geçeceklerini söyledi.

Related Posts

OPEC’in ham petrol üretimi mayısta günlük arttı

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütünün (OPEC) ham petrol üretimi, mayısta bir önceki aya göre günlük 183 bin varil artarak 27 milyon 22 bin varile yükseldi.

TCMB açıkladı: Piyasanın enflasyon ve dolar tahmini geriledi

Merkez Bankası 2025 yılı Haziran ayı Piyasa Katılımcıları Anketi verilerine göre yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 29,86’ya düşerken dolar/TL beklentisi ise 43,70 TL’den 43,57 TL’ye düştü.

Türkiye’nin giyim devi iflasın pençesinde

Zara, Lc Waikiki ve De Facto gibi markalar için üretim yapan Keytex Tekstil, konkordato ilan etti.

Avrupa’daki gaz fiyatlarına İsrail-İran darbesi

Avrupa’da doğal gaz fiyatları İsrail’in İran’a saldırısının ardından güne sert yükselişle başladı. Gaz fiyatları Avrupa’da yüzde 4 yükselişle başlarken, son 5 haftanın en büyük artışı görüldü.

BİSAM: Açlık sınırı 23 bin 615 lira, yoksulluk sınırı 81 bin 868 liraya yükseldi

BİSAM: Açlık sınırı 23 bin 615 lira, yoksulluk sınırı 81 bin 868 liraya yükseldi

TÜSİAD Başkanı Ömer Aras’tan enflasyon çıkışı: ‘En önemli ekonomik sorunumuz’

TÜSİAD Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Ömer Aras, Türkiye’nin enflasyon sorununa dikkat çekti. Ekonomik büyüme ve sürdürülebilirlik için enflasyonla mücadele vurgusu yaptı. Aras, adil vergilendirmenin önemine de işaret etti.