Ünlü oyuncudan kötü haber! Stephen Hawking’in hastalığına yakalandı

Eric Dane ALS Hastalığıyla Mücadele Ediyor

“Euphoria” ve “Grey’s Anatomy” dizilerinin sevilen oyuncusu Eric Dane, ALS teşhisi alarak zorlu bir süreçle karşı karşıya kaldı. People dergisine verdiği röportajda, ailesinin desteğiyle bu yeni süreci aşmaktan minnettar olduğunu belirten 52 yaşındaki oyuncu, kariyerine ara vermek istemediğini vurguladı. Yakında “Euphoria” dizisinin yeni sezon çekimlerine katılacak olan Dane, hastalıkla olan mücadelesini kararlılıkla sürdüreceğini ifade etti. ALS, halk arasında Stephen Hawking’in hastalığı olarak da biliniyor. Beyin ve omurilikteki sinir hücrelerini etkileyen bu rahatsızlık, zamanla kas kontrolünün kaybına sebep olabiliyor. ALS ne yazık ki tedavi edilemeyen bir hastalık olsa da erken teşhisin yaşam kalitesini artırabileceği belirtiliyor.

Neden Boşanmaktan Vazgeçtiler?

Geçtiğimiz haftalarda Hollywood’da sürpriz bir gelişme yaşandı. Eric Dane ve eşi Rebecca Gayheart boşanma davalarını geri çekme kararı almıştı. Daha sonra Dane’in ALS hastalığına yakalandığını duyurması, bu kararın ardındaki gerçeği ortaya çıkardı. Çiftin boşanma sürecini sonlandırmasıyla ilgili detaylar, Eric Dane’in hastalıkla mücadelesine odaklanmış durumda. Ünlü oyuncu, eşinin kendisine en büyük destekçi olduğunu belirtirken, zorlu süreçte birlikte olmanın önemine vurgu yaptı.

21 Yaşında ALS Teşhisi Alanlar

Ünlü bilim insanı Stephen Hawking, 1960’lı yıllarda henüz 21 yaşındayken ALS hastalığına yakalandı. Bu hastalık, motor nöronları etkileyerek vücudu felç edebiliyor ancak beynin zihinsel fonksiyonlarını etkilemiyor. Hawking, tekerlekli sandalyede yaşamını sürdürmeye başladıktan sonra sesini de kaybetmiş olsa da özel bilgisayar yardımıyla iletişim kurabiliyordu. Uzun yıllar boyunca ALS hastalığıyla mücadele eden Hawking, 2018’de hayatını kaybetti.

ALS Nedir?

Amyotrofik lateral skleroz ya da ALS, istemli kas hareketlerinden sorumlu sinir hücrelerinin hasar görmesi sonucu ortaya çıkan nadir bir nörolojik hastalıktır. Bu rahatsızlık, çiğneme, yürüme ve konuşma gibi hareketleri kontrol eden istemli kasları etkiler. ALS ilerleyici bir hastalıktır ve belirtileri zamanla kötüleşir. Şu anda ALS hastalığı için kesin bir tedavi bulunmamakla birlikte, araştırmalar devam etmektedir.

Teşhis sonrası ALS hastalarının yaşam süresi ve hastalığın seyri bireysel faktörlere bağlıdır. Erken teşhis ve kapsamlı bir tedavi planı, hastaların yaşam kalitesini artırabilir. ALS hastalarının hayatta kalma süresi genellikle 3 ila 5 yıldır ancak bazı hastalar 10 yıl veya daha fazla yaşayabilir.

Related Posts

Milimetrik boyuttaki tümörler artık net şekilde görülecek

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Sağlık, Uygulama ve Araştırma Hastanesi’nde onkolojik, nörolojik ve kardiyolojik alanlarda tanı ve evreleme süreçlerini daha güvenilir hale getirecek “PET/BT” cihazı hizmete alındı.

Pek çok riski beraberinde getiriyor! Kurban eti nasıl tüketilmeli?

Kurban Bayramı’nda artan kırmızı et tüketimi sindirim problemlerinden kalp sağlığına kadar pek çok riski beraberinde getiriyor. Uzman Diyetisyen Elif Melek Avcı Dursun, sıcak havalarda etin doğru şekilde saklanması ve pişirilmesi gerektiğini vurgularken, özellikle kronik rahatsızlığı olan bireyleri her öğünde et tüketmemeleri konusunda uyarıyor.

Dermatolojik onay almayan ıslak mendiller cilt sağlığını tehlikeye atıyor

Malatya Turgut Özal Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bülent Nuri Kalaycı, son yıllarda kullanımı artan ıslak mendilin doğru seçilmesi gerektiğini söyledi.Doç. Dr.Kalaycı:”Bu tarz ürünler cilt bariyerini bozarak kuruluk ve bazen hasara yol açabiliyor. İçeriğinde bulunan bu maddelere karşı kişinin hassasiyeti var ise buna bağlı olarak cilt üzerinde alerjik kontakt dermatit dediğimiz tablonun ortaya çıkmasına sebep olabiliyor”açıklamasında bulundu.

Depremdeki soru işareti! Afranur’u panik atak mı öldürdü? ‘Gözden kaçmış olabilir’

Muğla’nın Marmaris ilçesi açıklarında 3 Haziran’da meydana gelen 5.8 büyüklüğündeki depremde 69 kişi yaralandı. 14 yaşındaki Afranur Günlü’nün ‘panik atak’ nedeniyle yaşamını yitirmesi ise dikkat çeken detaylardan biri oldu. Peki, kişinin geçirdiği panik atak sonucu yaşamını yitirmesi tıbben ne kadar mümkün? Uzmanlara sorduk.

Kanserin geri dönmesini engelleyen ‘doğal güç’

Yeni araştırmalar, düzenli egzersizin kanserin tekrar etmesini önlemede bazı ilaçlardan daha etkili olabileceğini ortaya koydu. Uzmanlar, hareketli bir yaşam tarzının tedavi sonrası süreçte kritik rol oynayabileceğini vurguluyor.

Çocuğunuz disleksi olabilir

Çocuğunuz ayakkabı bağlarken, merdiven çıkarken veya düğme iliklerken zorlanıyor mu? Yaşıtlarıyla aynı zekâ seviyesine sahipken, bazı harf, hece veya kelimeyi okurken sorun mu yaşıyor? O zaman çocuğunuz disleksi olabilir. Erken davranmak hayati önemde.